poniedziałek, 18 maja 2020

Światowy Dzień Pieczenia 🍩🍪🍰

18 maja Światowy Dzień Pieczenia

Światowy Dzień Pieczenia |

Dziś obchodzimy święto wszystkich miłośników wypieków. Pieczenie ciast, ciasteczek, rogalików, drożdżówek czy babeczek to sposób na domowe słodkości, spędzenie wspólnego czasu z domownikami, dużo fajnej zabawy. 

Przy okazji takiego święta, jak dziś, każdy może zdobyć nowe umiejętności w kuchni, zrobić słodką niespodzinką komuś bliskiemu, zaskoczyć domowników słodkimi zdolnościami. 

Własnoręczne przygotowanie ciasta może być bardzo proste i przyjemne nawet dla osób początkujących, które nie mają w zwyczaju poświęcać się wypiekom w każdy weekend. Domownicy na pewno ucieszą się i docenią wysiłek włożony w samodzielne upieczenie pysznej, słodkiej niespodzianki. Bo to coś więcej niż kupienie gotowego ciasta w cukierni!!


18 maja to Światowy Dzień Pieczenia     Sprawdzone triki ułatwiające pieczenie ciast. Z nimi każde ...

DZIŚ BĘDZIE SŁODKO I SMACZNIE
Światowy Dzień Pieczenia – jak Polacy poradzili sobie z ...  
  Światowy Dzień Pieczenia z Kasią - dołącz do akcji ...
  Światowy Dzień Pieczenia. Świętuj go razem z nami - WP Kuchnia
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO PIECZENIA?
1. BEZPIECZEŃSTWO
PAMIĘTAJ ŻEBY ZAWSZE POPROSIĆ KOGOŚ DOROSŁEGO O POMOC W PRZYGOTOWANIU SMACZNEJ NIESPODZIANKI. NIE OBSŁUGUJ SAMODZIELNIE PIEKARNIKA, UWAŻAJ PRZY UŻYWANIU SPRZĘTÓW KUCHENNYCH, ZAKŁADAJ RĘKAWICE KUCHENNE.
     Kids Concept Bistro Zestaw Małego Kucharza 1000339 - kolibelekOdzież kucharska męska/damska - Sklep dla kucharzy - HorecaPolska
AKCESORIA DO PIECZENIA
  Świąteczne wypieki. Poznaj niezbędne akcesoria | Salony Agata   Formy do pieczenia i wypieków ciast – Sklep Papilart Sklep PapilArt
Forma do pieczenia Kominki 12 szt. ZENKER 7402 ⚡ | Pieczenie ...     Formy do pieczenia ciasta i deserów - rodzaje, ich zalety i wady ...
SKŁADNIKI DO PIECZENIA
20 sposobów na udane wypieki domowe. Porady kulinarne, które ...   Jak upiec ciasto bez proszku do pieczenia? - Inspirowane Smakiem

Z JAKICH SŁODKOŚCI SŁYNĄ RÓŻNE REGIONY ŚWIATA?
Europa
Kraje europejskie są nam najbliższe nie tylko kulturowo, ale także kulinarnie. Znana z wykwintnych potraw Francja, to jednocześnie prawdziwe królestwo pracochłonnych słodyczy, takich jak makaroniki, torty ptysiowe, eklerki. 
makaroniki
Różane makaroniki - PrzyslijPrzepis.pl   Jak powstały makaroniki? - Makaroniki - słodkie ciasteczka prosto ...
ptysie
Ptysie craqueline (Ptysie z chrupką)     Ptyś francuski, czyli Pate Choux - COCOart's 
  Przepis na Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu - Różowa ...
eklerki
Eklerki z francuskim kremem budyniowym (crème pâti - Przepisy ...   Paryż: najlepsze eklerki świata w L'Eclair de Genie

Wielka Brytania jest z kolej ojczyzną owsianych ciasteczek, bułek z rodzynkami, a także prostego ciasta kruchego.
ciasteczka owsiane
Ciastka owsiane | Moje Wypieki    Domowe Ciasteczka Owsiane z Owocami - przepis - Kulinaria Wizaz.pl
bułeczki z rodzynkami
Bułeczki z rodzynkami - Mgotuje    Bułeczki z rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl
ciasto kruche
Ciasto kruche - Przepis na Ciasto kruche - Mojegotowanie.pl
Ciasto kruche jest w polskiej kuchni podstawą do pieczenia ciast o kruchym spodzie, kruchych ciasteczek,serników, jabłeczników, makowców i wielu innych. 
Prosty przepis na ciasto kruche dodaję tutaj 👉 https://www.youtube.com/watch?v=KgvCVS50g3k 
oraz krótki filmik  👇

 Jego szczególnie słodką i popularną odmianą są szkockie kruche ciasteczka milionera. Ich nazwa nawiązuje do dogatego składu: ciasta, toffi, grubej warstwy polewy czekoladowej. Występują też w różnych wariacjach, np. z solonym karmelem albo z orzechami. 
kruche ciasteczka milionera
Kruche ciastka milionera przepis – Zobacz na przepisy.pl   Fit ciasteczka milionera
Mieszkańcy północy kontynentu, zwłaszcza Szwedzi, chętnie sięgają po ciasta korzenne. Cynamonowe zawijańce i kardamonowe bułeczki to ich popularne przekąski. 
ciasta korzenne
Ciastka korzenne | AniaGotuje.pl    Aromatyczne ciasto korzenne | Diamant 
cynamonowe zawijańce
Cynamonowe zawijańce | Moje Wypieki    Cynamonowe zawijańce drożdżowo-francuskie - w sam raz na tłusty ...
bułeczki kardamonowe
Szwedzkie bułeczki z kardamonem i czekoladą – przepis
Ameryka Północna
Jak wiele innych dań, także amerykańskie wypieki zasługują na poświęcenie im nieco uwagi. Na przestrzeni lat wykształciła się typowa kuchnia amerykańska, a wśród jej ciast znaleźć możemy słynne czekoladowe brownie, ciasto limonkowe. Kulinarnym dziedzictwem Afroamerykanów jest z kolei tarta z batatami. 
czekoladowe brownie
Przepis na proste brownie | PrzepisyTradycyjne.pl   BROWNIE- ciasto czekoladowe - Przepis na Brownie - ciasto ...
Przepis na bardzo czekoladowe ciasto brownie znajdziecie tutaj 👇

1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 20 dag), 1/2 szklanki mąki, 10 dag masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 łyżki ekstraktu waniliowego. 
Jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie wymieszaj.Połamane oba rodzaje czekolady włóż do rondla. Dodaj masło. Rozpuść na małym ogniu. Dodaj masę jajeczną i mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie było grudek mąki.Przełóż do formy wyłożonej pergaminem (25x25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.
Dodatkowe informacje
Ciasto będzie miało jeszcze więcej aromatu, jeśli część mąki zastąpisz drobno zmielonymi migdałami lub orzechami. Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią. Zimne ciasto możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.
ciasto limonkowe
Ciasto limonkowe - przepis - Kuchenny Blat   Ciasto limonkowe (lime cake)  
tarta z batatami
Tarta z batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl   Tarta z batatami, ricottą i orzechami pekan | naJERZony smakiem...
Azja
Bliski Wschód- głównie Iran, Irak, Turcja to regiony słynące z wyjątkowo słodkich ciast i deserów. Dzięki szerokiej dostępności świeżych i suszonych owoców, pistacji, migdałów, ilość i różnorodność wypieków jest ogromna. Ich podstawę stanowią miód, orzechy, sezam, daktyle. Dobrym przykładem jest bakława, którą możemy spotkać również na Bałkanach. To niezwykłe kruche ciasto filo z orzechowym nadzieniem, polane aromatyzowanym cukrowym syropem. Na Bliskim Wschodzie często można zjeść też ciasto z kaszy manny, pachnące kokosem. W zachodniej i środkowej części kontynentu warto spróbować ciast herbacianych, a także ciast z dodatkiem egzotycznych owoców. Znany i coraz częściej spotykany w Polsce tort Leśny mech wzorowany jest na tureckim cieście szpinakowym. 
bakława
Bakława (Baklava) | Moje Wypieki   Bakława migdałowo-orzechowa z syropami miodowymi - Cook and Travel  
Bakława – Wikipedia, wolna encyklopedia
ciastka herbaciane
Kruche ciasteczka herbaciane | kolorowo-torcikowo   Ciasteczka herbaciane (ciasteczka) - Polecany przepis na dajprzepis.pl
Tort "Leśny mech"
Leśny mech | Kwestia Smaku   Przepis - Ciasto leśny mech z cytrynową nutką przepis - Gotujmy.pl 
Afryka
Czarny Ląd słynie z mandazi, pączków kokosowych, kruchych ciasteczek imbirowych oraz koeksisters. Są to niezwykle wyraziste w smaku słodycze w kształcie plecionek, smażone i zanurzane w gęstym syropie. Spotyka się je głównie w RPA, podobnie jak muffinki czekoladowe. Czekolada to godny polecenia sposób na wywołanie uśmiechu – sięgnij po nią, piekąc muffinki dla najbliższych. Istnieje też mnóstwo innych przepisów na te miękkie babeczki, a wśród nich wersja bananowa albo z otrębami. 
mandazi
Mandazi, African Donuts - Jo Cooks  Mandazi Recipe (East African Doughnuts/ Mahamri) - Jayne Rain
ciasteczka imbirowe
Ciasteczka imbirowe - przepisy.net   Miękkie ciasteczka imbirowe - przepisy.net
koeksisters
Koeksisters  Koeksisters (South African Deep Fried And Sugar Coated Pastry ...
muffinki czekoladowe
Muffiny czekoladowe w najlepszym wydaniu - nigdy takich nie jadłaś!    Proste babeczki czekoladowe w 15 minut? Tak to możliwe! :)
Prosty przepis na muffinki czekoladowe znajdziecie 👇
Składniki: 200 g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru, 100 g masła, 2 jajka, 1 szklanka śmietany 18%, 100 g ulubionej ciemnej czekolady- najlepiej deserowej. 

Sposób przygotowania:

Składniki przygotować wcześniej, aby były w tzw. temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche- mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać składniki mokre- śmietanę, roztopione masło, jajka. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffinki, którą można dodatkowo wyłożyć papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec to suchego patyczka- około 30 minut, w piekarniku włączyć funkcję pieczenia góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, aby ostygły. Można je dowolnie dekorować.

muffinki bananowe
Przepis: Proste muffinki bananowe - Proste i Smaczne Przepisy

Jak przygotować muffinki bananowe? Przepis tutaj 👉 https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/proste-muffinki-bananowe

oraz krótki filmik 👇


Po drugiej stronie oceanu, w Australii i Nowej Zelandii, podobnie jak w USA, silne są więzi z kuchnią anglosaską. Jest jednak pewien szczególny wypiek, który stanowi przedmiot sporu między Australijczykami a Nowozelandczykami. Tort Pavlova – beza z bitą śmietaną i owocami, która doczekała się licznych wariacji na świecie. 
Tort „Pavlova” - przepis • Kuchnia Lidla  Beza Pavlova

SKŁADNIKI

BEZA

  • białka jaj, rozmiar L – 5 szt.
  • cukier kryształ, drobny – 350 g
  • cukier puder – 50 g
  • mąka ziemniaczana – 20 g
  • sok z cytryny

KREM

  • śmietanka UHT 30% – 400 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok i skórka z ½ cytryny

DEKORACJA

  • truskawki
  • maliny
  • borówki
  • listki mięty lub melisy

Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki
Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

18 MAJA ŚWIĘTUJCIE ŚWIATOWY DZIEŃ PIECZENIA. 
Warto korzystać z okazji, żeby próbować nowych smaków. Taką okazją jest dzisiejsze święto. To dobry dzień, by poznać nowatorskie przepisy, a także sprawić rodzicom, rodzeństwu słodkie popołudnie a dziadkom smaczny powrót do smaków dzieciństwa: serników, jabłeczników, ciasteczek, ciast ucieranych, parzonych, kruchych. 
Jeśli lubicie piec, świętujcie Światowy Dzień Pieczenia. A może zechcecie podzielić się waszym ulubionym przepisem? Czekamy na Wasze wiadomości w komentarzach 😀 
Udanych wypieków świetliczaki !!
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz