18 maja Światowy Dzień Pieczenia
Dziś obchodzimy święto wszystkich miłośników wypieków. Pieczenie ciast, ciasteczek, rogalików, drożdżówek czy babeczek to sposób na domowe słodkości, spędzenie wspólnego czasu z domownikami, dużo fajnej zabawy.
Przy okazji takiego święta, jak dziś, każdy może zdobyć nowe umiejętności w kuchni, zrobić słodką niespodzinką komuś bliskiemu, zaskoczyć domowników słodkimi zdolnościami.
Własnoręczne przygotowanie ciasta może być bardzo proste i przyjemne nawet dla osób początkujących, które nie mają w zwyczaju poświęcać się wypiekom w każdy weekend. Domownicy na pewno ucieszą się i docenią wysiłek włożony w samodzielne upieczenie pysznej, słodkiej niespodzianki. Bo to coś więcej niż kupienie gotowego ciasta w cukierni!!
DZIŚ BĘDZIE SŁODKO I SMACZNIE
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO PIECZENIA?
1. BEZPIECZEŃSTWO
PAMIĘTAJ ŻEBY ZAWSZE POPROSIĆ KOGOŚ DOROSŁEGO O POMOC W PRZYGOTOWANIU SMACZNEJ NIESPODZIANKI. NIE OBSŁUGUJ SAMODZIELNIE PIEKARNIKA, UWAŻAJ PRZY UŻYWANIU SPRZĘTÓW KUCHENNYCH, ZAKŁADAJ RĘKAWICE KUCHENNE.
AKCESORIA DO PIECZENIA
SKŁADNIKI DO PIECZENIA
Z JAKICH SŁODKOŚCI SŁYNĄ RÓŻNE REGIONY ŚWIATA?
Europa
Kraje europejskie są nam najbliższe nie tylko kulturowo, ale także kulinarnie. Znana z wykwintnych potraw Francja, to jednocześnie prawdziwe królestwo pracochłonnych słodyczy, takich jak makaroniki, torty ptysiowe, eklerki.
makaroniki
ptysie
eklerki
Wielka Brytania jest z kolej ojczyzną owsianych ciasteczek, bułek z rodzynkami, a także prostego ciasta kruchego.
ciasteczka owsiane
bułeczki z rodzynkami
ciasto kruche
Ciasto kruche jest w polskiej kuchni podstawą do pieczenia ciast o kruchym spodzie, kruchych ciasteczek,serników, jabłeczników, makowców i wielu innych.
Prosty przepis na ciasto kruche dodaję tutaj 👉 https://www.youtube.com/watch?v=KgvCVS50g3k
oraz krótki filmik 👇
Jego szczególnie słodką i popularną odmianą są szkockie kruche ciasteczka milionera. Ich nazwa nawiązuje do dogatego składu: ciasta, toffi, grubej warstwy polewy czekoladowej. Występują też w różnych wariacjach, np. z solonym karmelem albo z orzechami.
kruche ciasteczka milionera
Mieszkańcy północy kontynentu, zwłaszcza Szwedzi, chętnie sięgają po ciasta korzenne. Cynamonowe zawijańce i kardamonowe bułeczki to ich popularne przekąski.
ciasta korzenne
cynamonowe zawijańce
bułeczki kardamonowe
Ameryka Północna
Jak wiele innych dań, także amerykańskie wypieki zasługują na poświęcenie im nieco uwagi. Na przestrzeni lat wykształciła się typowa kuchnia amerykańska, a wśród jej ciast znaleźć możemy słynne czekoladowe brownie, ciasto limonkowe. Kulinarnym dziedzictwem Afroamerykanów jest z kolei tarta z batatami.
czekoladowe brownie
Przepis na bardzo czekoladowe ciasto brownie znajdziecie tutaj 👇
1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 20 dag), 1/2 szklanki mąki, 10 dag masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie wymieszaj.Połamane oba rodzaje czekolady włóż do rondla. Dodaj masło. Rozpuść na małym ogniu. Dodaj masę jajeczną i mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie było grudek mąki.Przełóż do formy wyłożonej pergaminem (25x25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.
Dodatkowe informacje
Ciasto będzie miało jeszcze więcej aromatu, jeśli część mąki zastąpisz drobno zmielonymi migdałami lub orzechami. Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią. Zimne ciasto możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.
Ciasto będzie miało jeszcze więcej aromatu, jeśli część mąki zastąpisz drobno zmielonymi migdałami lub orzechami. Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią. Zimne ciasto możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.
ciasto limonkowe
tarta z batatami
Azja
Bliski Wschód- głównie Iran, Irak, Turcja to regiony słynące z wyjątkowo słodkich ciast i deserów. Dzięki szerokiej dostępności świeżych i suszonych owoców, pistacji, migdałów, ilość i różnorodność wypieków jest ogromna. Ich podstawę stanowią miód, orzechy, sezam, daktyle. Dobrym przykładem jest bakława, którą możemy spotkać również na Bałkanach. To niezwykłe kruche ciasto filo z orzechowym nadzieniem, polane aromatyzowanym cukrowym syropem. Na Bliskim Wschodzie często można zjeść też ciasto z kaszy manny, pachnące kokosem. W zachodniej i środkowej części kontynentu warto spróbować ciast herbacianych, a także ciast z dodatkiem egzotycznych owoców. Znany i coraz częściej spotykany w Polsce tort Leśny mech wzorowany jest na tureckim cieście szpinakowym.
bakława
ciastka herbaciane
Tort "Leśny mech"
Afryka
Czarny Ląd słynie z mandazi, pączków kokosowych, kruchych ciasteczek imbirowych oraz koeksisters. Są to niezwykle wyraziste w smaku słodycze w kształcie plecionek, smażone i zanurzane w gęstym syropie. Spotyka się je głównie w RPA, podobnie jak muffinki czekoladowe. Czekolada to godny polecenia sposób na wywołanie uśmiechu – sięgnij po nią, piekąc muffinki dla najbliższych. Istnieje też mnóstwo innych przepisów na te miękkie babeczki, a wśród nich wersja bananowa albo z otrębami.
mandazi
ciasteczka imbirowe
koeksisters
muffinki czekoladowe
Prosty przepis na muffinki czekoladowe znajdziecie 👇
Składniki: 200 g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru, 100 g masła, 2 jajka, 1 szklanka śmietany 18%, 100 g ulubionej ciemnej czekolady- najlepiej deserowej.
Sposób przygotowania:
Składniki przygotować wcześniej, aby były w tzw. temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche- mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać składniki mokre- śmietanę, roztopione masło, jajka. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffinki, którą można dodatkowo wyłożyć papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec to suchego patyczka- około 30 minut, w piekarniku włączyć funkcję pieczenia góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, aby ostygły. Można je dowolnie dekorować.
muffinki bananowe
Jak przygotować muffinki bananowe? Przepis tutaj 👉 https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/proste-muffinki-bananowe
oraz krótki filmik 👇
Po drugiej stronie oceanu, w Australii i Nowej Zelandii, podobnie jak w USA, silne są więzi z kuchnią anglosaską. Jest jednak pewien szczególny wypiek, który stanowi przedmiot sporu między Australijczykami a Nowozelandczykami. Tort Pavlova – beza z bitą śmietaną i owocami, która doczekała się licznych wariacji na świecie.
SKŁADNIKI
BEZA
- białka jaj, rozmiar L – 5 szt.
- cukier kryształ, drobny – 350 g
- cukier puder – 50 g
- mąka ziemniaczana – 20 g
- sok z cytryny
KREM
- śmietanka UHT 30% – 400 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
- sok i skórka z ½ cytryny
DEKORACJA
- truskawki
- maliny
- borówki
- listki mięty lub melisy
Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki
Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
18 MAJA ŚWIĘTUJCIE ŚWIATOWY DZIEŃ PIECZENIA.
Warto korzystać z okazji, żeby próbować nowych smaków. Taką okazją jest dzisiejsze święto. To dobry dzień, by poznać nowatorskie przepisy, a także sprawić rodzicom, rodzeństwu słodkie popołudnie a dziadkom smaczny powrót do smaków dzieciństwa: serników, jabłeczników, ciasteczek, ciast ucieranych, parzonych, kruchych.
Jeśli lubicie piec, świętujcie Światowy Dzień Pieczenia. A może zechcecie podzielić się waszym ulubionym przepisem? Czekamy na Wasze wiadomości w komentarzach 😀
Udanych wypieków świetliczaki !!
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz