Śniadanie to podstawa
Świątek, piątek czy niedziela- każdy dzień należy rozpocząć smacznym i wartościowym śniadaniem.
Niestety, w natłoku obowązków często nie mamy czasu na zjedzenie smacznych i sycących potraw skoro świt.
Ale nic straconego :)
Nadszedł taki czas, w którym chyba każdy z nas ma leniwe poranki...
To doskonała okazja, aby wypróbować mnóstwo wyśmienitych pomysłów na śniadaniowe przysmaki.
Dziś będzie smacznie :)
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ogranizowany jest pod hasłem
" ZNAJDŹ CZAS NA ŚNIADANIE"
ŚNIADANIE jest to nasz pierwszy posiłek dnia, spożywany zazwyczaj w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw- od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.
ŚNIADANIE jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla naszego zdrowia i funkcjonowania naszego organizmu.
Macie ochotę na pyszne kanapki?
Link do znalezienia pysznych inspiracji znajdziecie tutaj:
Kanapki troszkę inne niż zazwyczaj znajdziecie tutaj:
Śniadanie to nie tylko kanapki. Ciekawe propozycje znajdziecie tutaj:
JAK WYGLĄDAJĄ ŚNIADANIA W RÓŻNYCH 24 KRAJACH ŚWIATA?
1. Pełne angielskie śniadanie składa się z: kiełbasy, bekonu, jajek, chleba i fasolki po bretońsku.
2. Kuba- zwykle składa się ze słodzonej kawy z mlekiem i odrobiną soli, unikalnych kubańskich tostów, pociętych na odcinki, aby zanurzać je w kawie.
3. Maroko- zwykle składa się z różnych rodzajów pieczywa z dżemem, serem i masłem. Marokanie mają naprawdę pyszny placek i naleśniki o nazwie Baghir.
4. Portugalia- na śniadanie zjadają pyszne i proste, nadziewane rogaliki i piją mnóstwo kawy.
5. Australia- australijczycy kochają poranne, lekko przypieczone tosty z Vegemite. Na pierwszy rzut oka kolorem i konsystencją przypomina uwielbianą przez wszystkich Nutellę. Ale nic bardziej mylnego. Pasta jest dość słonym dodatkiem, dlatego znajduje swoje zastosowanie również jako przyprawa do zup i sosów. Czasem na kanapce wyląduje też plaster sera i liść sałaty.
6. Brazylia- sery, wędliny, różnego rodzaju pieczywo.
7. Włochy- podstawowe śniadanie to "ćappuccino i cornetto"- cappuccino i rogalik
8. Niemcy- śniadanie w Niemczech niewiele różni się od polskiego. Niemcy na śniadanie preferują kiełbasę, sery i świeżo upieczony chleb. Wszystko popijają mocną kawą.
9. Ameryka- śniadanie sklada się z grubych naleśników, tzw. pancakes, z boczkiem lub z syropem i jagodami.
10. Francja- Le Croissant- rogaliki gładkie lub z dodatkiem pokruszonych migdałów, masła, czekolady lub kremu i oczywiście kawa.
11. Argentyna- śniadania zwykle składa się z "mate"- napoju wykonanego z liści yerba i "facturas", czyli lokalnego rogalika.
12. Kanada- to śniadanie możw Was zdziwić. W kanadzie na śniadanie je się gotowane lub pieczone pierożki z ciasta, faszerowane nadzieniem ziemniaczanym, z kiszonej kapusty, mięsa mielonego. Dodatkowo kanadyjczycy jedzą na śniadania tosty, kiełbaski, sery i owoce.
13. Meksyk- ostre i pikantne śniadania to tu podstawa. W Meksyku na śniadania spożywa się wołowinę, chilequiles, nachos, ser i fasolę.
14. Tajlandia- bazą śniadaniową jest tu owsianka. Do tego wieprzowina, chińskie pączki, kiełki, serca wieprzowe, żołądki i kaszanki. Jest to bardziej zadziwiające niż tosty i kiełbaski, prawda?
15. Boliwia- podstawowe danie na śniadanie to saltenas, wypełnia się je warzywami i mięsem.
16. W Egipcie potrawa jedzona na śniadanie nazywa się Foul Madamas. Jest wykonana z fasoli, ciecierzycy, czosnku i cytryny. Dodaje się także oliwę z oliwek, ostrą paprykę, sos tahini, jajka gotowane na twardo, pokrojone zielone warzywa.
17. W Japonii na śniadanie spożywa się tofu z rybą i ryżem. Do tego sos sojowy i gotowe. Masz pyszne i zdrowe śniadanie.
18. Śniadanie w Chinach jest bardzo podobne do lunchu i kolacji. Składa się z makaronu, ryżu, kurczaka i smażonych warzyw.
19. Mongolia- śniadania tutaj ogólnie składają się z gotowanej baraniny z dużą ilością tłuszczu i mąki, ale także z produktów mlecznych lub ryżu.
20. W Pakistanie na śniadanie dostaniesz Aloo Paratha, czyli placek wykonany z ciasta, smażony na patelni, często nadziewany warzywami.
21. Estończycy na śniadania jedzą twaróg, zwany lokalnie jako "ser na toast".
22. W Wenezueli Empenadas są na porządku dziennym. Wypełniane są warzywami, serem i posypywane ziarnami.
23. Tureckie śniadanie składa się zwykle z kilku odmian sera, masła, oliwek, jajek, pomidorów, ogórków, dżemu, miodu i mięsa.
24. A jak wygląda zwyczajne polskie śniadanie? W każdym domu podobnie. Czy codziennie jecie to samo? Lubimy kanapki, jajecznicę, omlet, naleśniki, sery, wędliny, sałatki.
Poruszając temat śniadań i odżywiania nie może zabraknąć naszych świetlicowych znajomych, jak macie ochotę włączcie, posłuchajcie, zaśpiewajcie:
PAMIĘTAJCIE ŚNIADANIE TO PODSTAWA
SMACZNEGO ŚWIETLICZAKI :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz