Muffinka na słodko lub słono, z owocami
lub bez, z rodzynkami, orzeszkami, czekoladą lub z warzywami, serem, a nawet z
mięsem
Każdy znajdzie coś smacznego dla
siebie!!!
Muffinki pochodzą z Anglii - powstały na
przełomie X i Xi wieku i początkowo stanowiły przekąski dla najbiedniejszych.
Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród arystokracji, obecnie Dzień Muffina
świętowany jest na całym świecie.
A czy wiecie, że mam kuzynkę babeczkę?
Tak, tak babeczka lubi się stroić 😀
Do przygotowania muffinki zamiast masła
najczęściej używa się oleju. Zamiast mąki pszennej, można wykorzystać mąkę
żytnią. Możesz dodać również otręby, płatki owsiane, bakalie, musli, suszone
lub świeże owoce. A w przypadku muffinek wytrawnych – kawałki szynki, warzyw,
sera, świeżych ziół, oliwki, szpinak, suszone pomidory.
VS
Moja kuzynka potrzebuje
tradycyjnych produktów: masło ucierane jest z cukrem i jajami. Nie braknie
również mąki pszennej, proszku do pieczenia i mleka lub śmietany. Babeczki
mogą być bardziej kaloryczne od muffinek, bo składniki uwzględniają także sporą
warstwę kremu, masy kajmakowej lub ozdób z lukru plastycznego.
Jednym słowem jestem zdrowsza i
pożywniejsza!!!
Po trzecie sposób przygotowania
Muffince przydadzą się dwie miski
– w jednej łączysz suche składniki, a w drugiej składniki mokre. Następnie
zawartość obu misek przesypujesz do większej i mieszasz przy pomocy łyżki,
jedynie do połączenia się składników. Proste i szybkie.
VS
W przypadku babeczek o
delikatnej strukturze, bardzo ważne jest uzyskanie jednolitej masy, dlatego do
dokładnego wymieszania wszystkich składników z pewnością przyda się mikser
kuchenny.
ZAPEWNIAM WAS Z KAŻDA Z
NAS JEST PYSZNA
DECYZJA NALEŻY DO WAS,
KTÓRA ZAGOŚCI NA WASZYM STOLE
A NA KONIEC TROCHĘ ZABAWY
ZNAJDŹ MNIE !! MUFFINKĘ Z BORÓWKAMI!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz